با پیشرفت تکنولوژی، صنعت چاپ نیز همانند دیگر صنایع مسیر ترقی را پیمود. به طور کلی، تاریخچه چاپ دیجیتال از قدمت کمتری نسبت به چاپ برخوردار است. در چاپ دیجیتال هر تصویر از مجموعهای از فرمولهای ریاضی تشکیل شده است. این تصاویر به عنوان یک ماتریس نقطهای به نام پیکسل ذخیره میشوند.
چاپ دیجیتال از یک سیستم مدیریت رنگ بهره می گیرد که تصاویر را به همان میزان کیفیتی که دیده میشوند چاپ میکند.
چاپ دیجیتال از چه زمانی آغاز شد؟
گفته می شود در سال 1958، اولین دستگاه کپی به نام Xerox وارد عرصه تولید شد. در واقع تکنولوژی کپی و تکثیر از اینجا آغاز شد که شرایط کپی را برای همگان فراهم می کرد.
در سال 1969 یک آزمایشگاه ثابت کرد که با کمک لیزر میتوان عکس را به کاغذ انتقال داد. به همین منظور در سال 1972 اولین پرینتر اختراع شد. برای اولین بار در تاریخ چاپ دیجیتال این دستگاه میتوانست با کیفیت ۵۰۰ dpi تصاویر را چاپ کند.
در ادامه، اولین پرینتر برای حجم کاری بالا در سال 1976 ساخته شد. عملکرد این پرینترها نیز در زمان خود بسیار شگفت آور بود به طوری که میتوانست در هر دقیقه ۱۲۰ صفحه را به چاپ برساند. در سال 1978 نیز پس از استفاده از لیزرهای نیمه رسانا در مرحلهی تولید، پرینترهای جوهر افشان وارد مرحلهی تولید انبوه شدند. همچنین هر چه می گذشت پرینترهای لیزری کوچک و کوچکتر شدند و علاوه بر این استفاده از آنها نیز سهل و آسان گردید.
چاپ دیجیتال، مزایا و فرصت ها
با وجود ایراداتی که به چاپ دیجیتال وارد است، محبوبیت آن کاملا روندی صعودی را طی می کند. یکی از بزرگترین مشکلاتی که چاپ دیجیتال دارد، عدم امکان کنترل رنگ در آن همانند دقتی که چاپ افست به آن مشهور است، می باشد.
البته به راحتی میتوان از این ایرادات در مقابل مزایایی از جمله کاهش مواد مصرفی، کاهش هزینهها و حذف نیرو کار اضافی چشم پوشی کرد. این روزها، بازار قطعات و تجهیزات چاپ دیجیتال بسیار گسترده شده که سود اقتصادی کلانی را شامل می شود.
از زمان آغاز اولین چاپ دیجیتال، همچنان رشد گسترده ای را در بازار شاهد هستیم. در سال 2010، بازار چاپ دیجیتال رقمی به ارزش 85.2 میلیارد دلار معادل بیش از 225 میلیارد نسخه چاپی داشته است و پیشبینی میشود که این رشد چشمگیر در سالهای آینده نیز ادامه خواهد یافت.